woensdag 30 oktober 2013



Ein solcher Mensch ist so einwillig mit Gott, daß er alles das will, was Gott will und in der Weise, wie es Gott will. Und darum, da Gott in gewisser Weise will, daß ich auch Sünde getan habe, so wollte ich nicht, daß ich sie nicht getan hätte, denn so geschieht Gottes Wille “auf Erden”das ist in Missetat, “wie im Himmel”, das ist im Rechthandlen. In solcher Weise will der Mensch Gott um Gottes willen entbehren und vom Gott um Gottes willen geschieden sein, und das ist allein rechte meiner Sünden; so ist mir die Sünde leid ohne Leid, wie Gott alles böse leid ist ohne Leid. Leid und das größte Leid habe ich wegen der Sünde – denn ich täte um alles, was geschaffen oder erschaffbar ist, auch wenn es in Ewigkeit tausend Welten geben könnte, keine Sünde -, jedoch ohne Leid; und ich nehme und die Leiden in und aus Gottes Willen. Solches Leid ist allein vollkommenes Leid, denn es kommt und entspringt aus der lauteren Liebe, der lauterste Güte und Freude Gottes. So wird wahr, was ich in diesem Büchlein gesprochen habe: daß der gute Mensch, insoweit er gut ist, in das ganze Eigensein der Gutheit selbst, die Gott in sich selbst ist, eintritt.
Meister Eckhart
IN: Meister Eckhart, Deutsche Predigten und Traktate, p. 110-111

Gustav Janouch vroeg: “Wat noemt u zonde?”, waarop Franz Kafka antwoordde: “Zonde is het terugdeinzen voor de eigen roeping.
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 110

Grafschrift

Ik moet ook
altijd alles

alleen
doen.
Wim Brands
IN: Hollands Maandblad, 2012-5, p. 24

Ik repliceer, de hemel beware je als je voor het handhaven van menselijke waarden alleen op de mens moet vertrouwen.
Herman M. van Praag, God en Psyche, p. 69

Ziekte, met name psychiatrische ziekte, kan de mens doen uitstijgen tot ver boven zijn gebruikelijke niveau. Het abnormale kan boven-normaal zijn. Job is daarvan een schitterend voorbeeld.
Herman M. van Praag, God en Psyche, p. 84

woensdag 23 oktober 2013



Het geweten laat zich blijkbaar niet objectiveren. Denken we het te kunnen identificeren, dan rijst er binnen de kortste keren twijfel. Willen we het desondanks recht doen, dan moeten we het in zijn ongrijpbaarheid ernstig zien te nemen.
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 88

De mens die niet tot de massa wil behoren, hoeft alleen maar op te houden gemakzuchtig jegens zichzelf te zijn; laat hij zijn geweten gehoorzamen, dat hem toeroept: “Wees jezelf! Wat jenu doet, denkt, begeert, dat ben je allemaal niet.” Elke jonge ziel hoort deze roep bij dag en nacht, en rilt daarbij; want zij voorvoelt de sinds eeuwigheden voor haar weggelegde mate van gelukwanneer zij aan haar werkelijke bevrijding denkt.
Nietzsche
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 98/99

De zuiverste vertegenwoordiger van het Duitse volk is doctor Faustus: hij vindt zijn hoogste bevrediging in het weten, niet in het leven.
Heinrich Heine

Maar ook al zou de toekomst ons niets te hopen overlaten – ons wonderlijke bestaan in juist dit heden moedigt ons het sterkst aan om volgens onze eigen maten en wetten te leven: hoe onverklaarbaar is het dat wij juist nu leven en toch de oneindige tijd hadden om te ontstaan, dat wij niets anders dan een heel klein heden bezitten en daarin moeten laten zien waarom en waartoe wij nu juist ontstonden. Wij hebben ons tegenover onszelf voor ons bestaan (Dasein) te verantwoorden; bijgevolg willen wij ook de werkelijke stuurman van dit bestaan zijn en niet dulden dat onze existentie (Existenz) op een gedachteloze toevalligheid gaat lijken.
Nietzsche
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 99
Wie het beste gevoel krijgt door dingen na te streven, laat die streven. Wie het hoogste gevoel krijgt door rust te zoeken, laat die rusten.wie het hoogste gevoel krijgt door zich aan te passen, te volgen en te gehoorzamen, laat die gehoorzamen. Als hij zich er maar van bewust mag worden, wat hem het hoogste gevoel geeft, en geen middel schuwt om dat te bereiken.! Het gaat om de eeuwigheid!
Nietzsche
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 106

woensdag 16 oktober 2013



Stilzwijgen – een gesprek met een Engelsman.
Heinrich Heine

Glaube ist Gewißheit der Zukunft. Sünde ist Zweifel an der Zukunft. Die Versöhnung mit Gott, in Gott ist die Aufrichtung zu diesem Glauben.
Hermann Cohen
IN: Michael Zank, The idea of atoneent in the philosophy of Hermann Cohen, p.527

De dood komt een ‘terugwerkende kracht’ toe, die ons op het hart drukt elke dag te leven alsof het de laatste is. Zo schenkt de dood ons het heden.
Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                                   over de ziel, p. 79

Ik ontmoet de dood nooit, ik ben mijn dood.
Epicurus.
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 86

De dood is niet alleen het einde van het leven, maar op paradoxale wijze danken wij het leven ook aan de dood. In het vooruitlopen op de dood als de mogelijkheid van de onmogelijkheid openbaart mijn er zijn zich als iets dat onomstotelijk van mij is, waar ik mij niet van los kan maken, waar ik aan gebonden ben, dat ik klaarblijkelijk op mij heb te nemen. Zonder de dood, zonder zijn verborgen aanwezigheid in het leven, zou mijn zelfgevoel dat bevreemdend vanzelfsprekende gevoel Gerard te zijn, niet dat zijn wat het is.
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p.86

dinsdag 8 oktober 2013



Bij onderwijs is niets zo belangrijk als liefde en interesse voor de stof te wekken, anders creëert men slechts met boeken bepakte ezels.
Michel de Montaigne
Filosofie Magazine, 2012, 20-6, p. 51

De mens verbergt zijn ellende: hij klaagt over kiespijn, terwijl hij aan hartzeer sterft.
Heinrich Heine

Wanneer ik denk aan de enorme hoeveelheid papier die verspild is aan het werk van Derrida, Deleuze en Lacan en andere oplichters, voel ik me niet meteen schuldig. Mijn boeken hebben misschien wel veel papier gekost, maar ze staan tenminste vol met coherente gedachten.
Roger Scruton
Filosofie Magazine, 2012, 20-6, p. 64

De genoemde Kenneth Clarke heeft een dikke pens, maar moet het afleggen tegen zijn partijgenoot Nicolas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill die in de wandelgangen van het parlement bekend staat als ‘Fatty’. Zijn ex-vrouw zei ooit een beetje onaardig dat seks met hem voelt als het verpletterd raken onder een klerenkast waar de sleutel nog in steekt.
De Groene Amsterdammer, 2012, 136-29/30

Het belevingsprincipe: al wat er voor ons is, dat is er alleen als iets wat als zodanig in het heden is gegeven.
Wilhelm Dilthey
IN: Gerard Visser, Niets cadeau. Een filosofisch essay                                                              over de ziel, p. 63