dinsdag 3 december 2013



Het devies ‘leef!’ is een logisch uitvloeisel van het concept uitverkorenheid. Nogmaals het predikaat uitverkorenheid houdt geen hoogmoed in, of narcisme, of egocentrisme. Het staat, integendeel, voor dienstbaarheid, altruïsme en bescheidenheid. Het is een werkzaam tegengif voor exclisivisme.
Bovendien is, zoals gezegd, uitverkorenheid bepaald niet exclusief gebonden aan de jood. De kwalificatie is bereikbaar voor alle mensen van goede wil. Als volk past de joden het predikaat ‘uitverkoren’, omdat het als eerste de voorwaarden die eraan verbonden waren accepteerde.
Herman M. van Praag, God en Psyche, p. 345/6

Het Bijbels waardesysteem stelt de waarde en de waardigheid van het individu centraal. Het is een systeem dat ontwikkeld werd in een tijdperk waarin een galerij van goden over de mensheid heerste; goden die onderling verwikkeld waren in zeer wereldse intriges en die in volstrekte willekeur over het lot van de mensen beschikten. De menselijke heersers waren nauwelijks beter. Hun onderdanen waren merendeels rechteloos, machteloos en werden behandeld als quantité négigable.
Ik koester grote waardering voor het ethisch genie van de opstellers van dit waardesysteem.
Herman M. van Praag, God en Psyche, p. 341


44
U denkt toch niet dat al die experimenten waarin wordt aangetoond dat het bewustzijn niets heeft in te brengen, gedaan kunnen worden met bewusteloze patiënten?
Antonio Damasio
IN: Filosofie magazine, 2012, 20-7/8, p. 87

Macht is de taal van de doelmatigheid, poëzie de taal van verwondering.
Abraham Joshua Heschel God zoekt de mens, p. 327

Het is geen nuttigheid die wij zoeken in religie, maar eeuwigheid. De toetssteen voor religie is niet de vraag of zij overeenstemt met ons gezonde verstand, maar of het verenigbaar is met ons gevoel voor het onuitsprekelijke. Het doel van religie is niet om de behoefte te scheppen om doeleinden te dienen die anders niet bij ons zouden zijn opgekomen.
Abraham Joshua Heschel God zoekt de mens, p. 327

Geen opmerkingen:

Een reactie posten